Jari Litmaselta karu paljastus terveydentilastaan brittilehdelle: ”Minun on oltava varovainen”

Jalkapallolegenda Jari Litmanen avautuu vakavalla tavalla terveydentilastaan brittilehti The Guardianin haastattelussa.

Suomalaisen jalkapallon kaikkien aikojen suurin nimi Jari Litmanen on mies, joka ei varmasti esittelyjä sen enempää kaipaa.

Tallinnassa viime vuodet perheensä kanssa asunut ”kuningas” on nyt antanut haastattelun brittilehti The Guardianille, jossa hän puhuu terveydestään vakavaan sävyyn.

Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Karu paljastus terveydentilasta

Litmanen sai keväällä 2020 koronatartunnan ja siitä käynnistyi todella pitkään jatkunut sairauskierre, joka pakotti miehen rauhoittamaan tahtiaan.

Vielä neljä vuotta myöhemmin miehen kunto on yhä kaukana siitä, mitä se oli ennen sairastumista.

– Covid pysyi kanssani pari vuotta. Nyt yritän tehdä taas enemmän asioita, mutta ei se ole sama asia, en ole vielä 100% kunnossa, Litmanen kertoo Guardian -lehdelle.

– Voin nyt kävellä, pyöräillä ja käydä vaikka hiihtämässä tunnin lenkin. Mutta minun on oltava varovainen, sillä muistan miten huonossa jamassa olin. Keskityn nyt enemmän perheeni elämään Tallinnassa kuin jalkapalloon, Litti avaa tilannettaan terveytensä kannalta.

Vuonna 2021 täytettyään 50 vuotta Litmanen kertoi, että viimeinen vuosi koronan takia oli vanhentanut häntä enemmän kuin yhdeksän sitä edeltävää.

– Tässä on oltu aika kanveesissa. Vuosi sitten maaliskuussa (2020) olin vielä fyysisesti erittäin hyvässä kunnossa.

Vaikka mies asuukin Tallinnassa ja on Suomessa kulttimaineessa etenkin entisessä kotikaupungissaan Lahdessa, niin ”omaksi” kaupungikseen hän nimeää haastattelussa Amsterdamin.

Kuva: Mauri Ratilainen / All Over Press

Litmanen voitti Ajaxissa Mestarien liigan vuonna 1995 ja viisi Hollannin mestaruutta sekä kolme Hollannin cupia edustaessaan paikallista seuraa.

– Vaimoni on virolainen. Asun täällä, Suomi on kotimaani, mutta Amsterdam on minun kaupunkini, Litti toteaa Guardianille.

Litmasen nimi on myös kaupungissa edelleen kovaa valuuttaa ja hänen nimissään on muun muassa lanseerattu hiljattain retrovaatemallisto seuran puolesta.

Todella ikävä kuulla. Toivotaan, että Litti saa itsensä vielä kuntoon ja koronan viimeisetkin rippeet lähtisivät pois. Tällaista ei toivoisi kenellekään.