Ruotsin juhlitun MM-kullan järkyttävä varjopuoli: Kisamenestys toi jääkiekkoliitolle miljoonien tappiot

Ruotsi otti suvereenilla tavalla mestaruuden jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa toisena vuonna peräjälkeen.

Kultajuhlat eivät kuitenkaan ehtineet pitää mielialoja maan kiekkopiireissä korkealla pitkään, sillä nyt kisojen loppulaskusta on koitumassa erittäin paljon päävaivaa maan kiekkoliitolle, kertovat ruotsalaismediat.

Ruotsi todisti jälleen olevansa ansaitusti yksi maailman kovimmista kiekkomaista, kun se voitti toisen kerran peräkkäin jääkiekon maailmanmestaruuden Tanskan kisoissa.

Juhlitut kiekkosankarit palasivat kotimaahan kultajuhliin, joita voidaan verrata jopa Suomen sekoittaneisiin mestaruushulinoihin vuonna 2011 ja 1995. Maailmanmestaruus oli jälleen iso asia koko maalle, mutta todellisuus sen takana iski kuitenkin vasten kasvoja nopeasti.

Maailmanmestaruus ja siihen liittyvät juhlat toivat maan jääkiekkoliitolle laskun, joka on yksinkertaisesti käsittämättömän suuri.

– Kyse on melkein neljän miljoonan kruunun tappioista. On aivan uskomatonta, että maailmanmestaruuskisat, jotka keräsivät yli puoli miljoonaa kävijää ja televisoitiin laajalti ympäri maailman voivat kohdella näin voitokasta maata, kirjoittaa Idrottens Affärer.

Näin paljon MM-kulta maksoi

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF antoi Ruotsille palkinnoksi 8,6 miljoonan kruunun potin, mutta samaan aikaan koko maailmanmestaruuskisojen loppulasku oli maan omalle jääkiekkoliitolle yli 12 miljoonaa kruunua.

Tämä johtuu lähinnä siitä, että lipputulot matkasivat IIHF:n kassaan ja se säätelee myös televisiointi oikeuksia sekä sponsoreita. Toki voitto tuo mukanaan myös lisää näkyvyyttä ja yhteistyökumppaneita Tre Kronorille, mutta tällä hetkellä se ei paljoa ole antanut syitä hymyyn.

– Kyse on täysin järjettömästä sopimuksesta sekä kohtuuttomasta kulumallista. Teemme jatkuvasti töitä muutoksen eteen ja ajan kanssa sen on pakko tapahtua, kertoi Ruotsin jääkiekkoliiton johtaja Anders Larsson lehdelle.

– Olemme tietysti pettyneitä tähän, mutta näin IIHF:n malli toimii. Yksittäisenä maana Ruotsi ei voi tehdä muutosta tähän. Tilanne on kuitenkin nostettu tapetille myös kokouksessamme Kööpenhaminassa ja asiasta tullaan käymään neuvotteluja jatkon suhteen.

– Lyhyellä tähtäimellä katsottuna MM-kulta ei ole hyvä asia. Pidemmällä aikavälillä asiat voivat kuitenkin muuttua. Saamme uusia yhteistyökumppaneita ja samalla kasvatamme jääkiekon arvostusta maassamme sekä nuorten keskuudessa.

Idrottens Affärer -sivuston mukaan Tre Kronorin MM-kullalle tuli lopulta hintaa reilut 7 miljoonaa kruunua, eli noin 680 000 euroa.

Lue lisää:

NHL-ura vaakalaudalla – KHL:n suurseura erittäin kiinnostunut hyljeksitystä suomalaishyökkääjästä

Kuulostaa kyllä melko järjettömältä touhulta. Jaa tätä artikkelia ja kerro meille Facebookissa, mitä mieltä sinä olet IIHF:n toiminnasta! window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);