Peter Forsbergilta kovaa kritiikkiä nuorten huippu-urheilua kohtaan: Tätä vanhempien tulisi kuunnella

Ruotsissa on käynnissä urheilun osalta keskustelu, joka on erittäin tärkeä ja ajankohtainen myös Suomessa.

Nyt kortensa kekoon on kantanut maan kiekkolegenda Peter Forsberg, joka on nostanut keskusteluun urheilevien nuorten vanhemmat, jotka painostavat lapsiaan liikaa.

Ruotsin SVT:llä esitettävässä ”Mestareiden mestari” -ohjelmassa esiintynyt Peter Forsberg nosti viikonloppuna esille tärkeän aiheen, liittyen nuorten huippu-urheiluun ja siihen panostamiseen.

Ruotsalainen jääkiekkolegenda kyseli myös muilta ohjelmassa olleilta urheilijoilta mielipidettä asiaan. Nuorten urheilun parissa on viime vuosina ollut selvästi havaittavissa trendi, jossa vanhemmat valitsevat lapselle yhden lajin johon tämän kaikki panostus laitetaan jo nuorelta iältä lähtien.

Kyse on ilmiöstä, jonka voi nähdä myös Suomessa ja kaikkialla muualla maailmassa.

”Meidän pitäisi skarpata”

Ruotsalainen jalkapallolegenda Kenneth Andersson syyttää asiassa lähinnä vanhempia.

– Kyse on vahemmista, kyse on meistä aikuisista, joiden pitäisi skarpata. Olen tätä mieltä, sillä mielestäni vanhemmille pitäisi jollain tapaa opettaa, kuinka kentänalaidalla käyttäydytään tai kuinka matkalla peliin ollaan.

– Et voi jatkaa omaa opetustasi kentänlaidalla, kun valmentaja yrittää johtaa joukkuettaan toisella tavalla, Andersen sanoo.

Fopalta kovaa kritiikkiä

Forsberg kritisoi kovaan ääneen sitä, että nykyään nuorille urheilijoille asetetaan aivan liikaa paineita ja kaikki keskittyminen asetetaan ainostaan tulosten tekemiseen. Urheilun ei pitäisi olla legendan mukaan nuorille suorittamista, vaan hauskanpitoa.

– Joudut tekemään valintasi 15-vuotiaana, tai jopa aiemmin. Sinun tulee pelata parhaassa joukkueessa ja harjoitella enemmän kuin niiden, jotka ovat huonompia. Se tapahtuu mielestäni liian aikaisella iällä, Forsberg sanoo.

– Muistan kun minut kutsuttiin nuorten turnaukseen pelaamaan jääkiekkoa ja teinkin sen. Seuraavalla viikolla pelasin pelkästään jalkapalloa. Mielestäni lasten pitäisi pelata ja harrastaa sitä, mitä he itse haluavat.

Myös pujottelulegenda Pernilla Wiberg kritisoi ajatusta siitä, että lapsen tulisi valita vain yksi laji ja panostaa siihen mahdollisimman nuoresta lähtien.

– Olen törmännyt tähän varsinkin jääkiekon ja jalkapallon parissa. Tässä on minun mielipiteeni: valitset itse oman lajisi, mutta sinun ei ole pakko erikoistua vain yhteen, hän jyrähtää.

Vanhempien ei pitäisi painostaa lapsiaan urheilun osalta. Jaa tätä artikkelia, mikäli sinunkin mielestäsi tämä aihe on tärkeä! window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);