Odottamaton käänne ratkaisi Mika Häkkisen ensimmäisen F1-mestaruuden

Japanin F1 Grand Prix Suzukassa käynnistyi suomalaisittain erittäin jännittävistä asetelmista vuonna 1998.

McLarenilla ajanut Mika Häkkinen oli MM-pisteissä ykkösenä 90 pisteellä, kun takana puuskutti Ferrarin Michael Schumacher 86 pisteessä. Häkkiselle olisi riittänyt Suzukan jälkeen myös tasapisteet Schumacherin kanssa, sillä hänellä oli tilillään enemmän voittoja kauden aikana kuin Schumacherilla.

Maailmanmestaruuteen hän tarvitsi siis ainoastaan sen, ettei Schumacher saisi kisasta yli viittä pistettä häntä enempää.

Kaikki F1-fanit muistavat tuon kisan dramaattiset hetken, kun Schumacher pudotettiinkin viimeiseen lähtöruutuun tämän sammutettua autonsa ylimääräisen lämmittelykierroksen jälkeen.

Mies sai kuitenkin loistavan startin ja nousi jo ensimmäisellä kierroksella sijalle 12. Tämä ei kuitenkaan auttanut, sillä Häkkinen karkasi jo alussa muilta perässään vain Eddie Irvine.

Viidennellä kierroksella Schumacher pääsi seitsemännelle pallille, mutta oli vaikeuksissa yrittäessään ohittaa edellään ajanutta Damon Hilliä. Lopulta hän pääsi kuitenkin ohitse. Kierroksella 28. koettiin kuitenkin hetki, joka oli alkusysäys historialliselle urheilupäivälle Suomessa.

Kolari ratkaisi mestaruuden

Radan toiseksi viimeisessä shikaanissa tapahtui kolari, jossa Esteban Tuero ja Toranosuke Takagi törmäsivät toisiinsa. Kolarista levisi paljon romua kyseiseen mutkaan. Hetkeä myöhemmin Michael Schumacher joutui keskeyttämään aloitettuaan juuri 31. kierroksen.

Miehen autosta oli hajonnut rengas hänen ajaessaan kolaripaikan lävitse.

Tuolloin varmistui Mika Häkkisen ensimmäinen F1-maailmanmestaruus. Häkkinen voitti lopulta koko kilpailun ja samalla maailmanmestaruuden.

Loppu onkin sitten pelkkää suomalaista urheiluhistoriaa!