Traagisesti menehtynyt suomalaislegenda oli lajinsa pioneeri

Jarno ”Paroni” Saarinen on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista moottoriurheilijoista.

Turkulainen Saarinen voitti ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden vuonna 1972, ollen ensimmäinen pohjoismainen maailmanmestari lajissa.

Menestyksekäs ratamoottoripyöräilijä menehtyi lopulta traagisesti vuonna 1973 Monzan kilparadalla Italiassa.

Alkuvuosina kiertäessään kisoja Saarinen tuli tunnetuksi siitä, että hän huolsi ja viritti täysin itse oman moottoripyöränsä.

Hän oli myös yksi suomalaisista urheilulegendoista, joita kutsuttiin maailmalla lisänimellä ”Flying Finn”.

Ensimmäisen MM-osakilpailun voiton mies nappasi 350-kuutiosten luokassa Tsekkoslovakian GP:ssä vuonna 1971. Tuota ennen hän oli napannut jo useita voittoja ja mestaruuksia kotimaisissa luokissa.

Kohtalokkaalla kaudella vuonna 1973 hän ajoi Yamahan tehdaskuljettajana ja tavoitteli voittoa kolmesta eri luokasta.

Kohtalokas Monza

Jarno Saarinen menehtyi Monzan kisassa samoin kuin italialainen Renzo Pasolini. Oikealle kaartuvaan mutkaan oli valunut aiemman luokan kilpailun jäljiltä öljyä, jonka takia kaksikko kaatui.

Pasolini kaatui ensimmäisenä eikä Saarinen kyennyt väistämään ja lopulta molemmat menehtyivät onnettomuudessa, josta tuli yksi moottoripyöräilykilpailujen historian pahin.

Mukavan miehen maineessa ollut Saarinen oli arvostettu kilpakumppanien keskuudessa ja myös ulkomaalaisten fanien mieleen. Esimerkiksi F1-kuljettaja Jarno Trulli sai nimensä Saarisen mukaan.

Miestä pidetään myös nykyisen MotoGP -ajotyylin kehittäjänä, sillä hän oli ensimmäinen kuljettaja, joka kallisti pyörää mutkissa ja roikotti polveaan hipoen asvalttia.

Katso alta dokumentti, joka käsittelee Saarisen uraa:

Tykkää Urheiluraamatusta, jos olet todellinen urheilufani!