Puhelu, jonka Tommi Mäkinen muistaa ikuisesti

Useat suomalaiset rallifanit varmasti muistavat ikimuistoisen hetken vuodelta 1998, kun Tommi Mäkinen kilpaili tiukassa kamppailussa maailmanmestaruudesta Carlos Sainzin kanssa.

Ilmassa oli mahdollisuus historialliseen tuplaan, sillä Mika Häkkinen oli aiemmin varmistanut ensimmäisen maailmanmestaruutensa Japanin Suzukassa järjestetyssä Formula 1 -kilpailussa.

Ennen kauden päättävää Britannian rallia Mäkinen oli MM-pisteissä ensimmäisenä, mutta espanjalainen Sainz hengitti aivan suomalaisen niskaan kakkospaikalta ja mestaruus oli vielä täysin avoinna.

Valitettavasti Mäkinen joutui keskeyttämään Britannian rallin ongelmien takia jo ensimmäisenä päivänä ja oli ymmärrettävästi erittäin pettynyt. Mäkisen mielessä Carlos Sainz kurvaili rauhalliseti rallietapilta toiseen kohti varmaa maailmanmestaruutta.

Urheiluruudun toimittaja oli haastattelemassa Mäkistä hotellilla, jossa tämä ryhmänsä kanssa odotteli rallin tuloksia. Haastattelun alussa toimittaja kysyy Mäkiseltä, mitä mieltä hän on siitä, että Carlos Sainz on nyt varmistanut maailman mestaruuden.

Pettynyt Mäkinen ehtii juuri aloittaa vastaamaan kysymykseen, kun hänen puhelimensa soi. Mies huikkaa toimittajalle, että otetaan hetken päästä uudestaan.

Peli on selvä

”Haloo! Niin. Mitä? Mitä?”, Mäkinen toteaa puhelimeen ja hänen ilmeensä vakavoituu hetkessä.

Soittaja oli Mäkisen Tommi veli, jolla oli kertoa aivan uskomattomia hyviä uutisia.

”Carloksen auto syttyi palamaan puol kilometriä ennen maalia… pysähtyivät sammuttamaan… Ihan totta?”

”Ne ei jaksa työntää maaliin sitä. Peli on selvä, ei oo totta!”, Mäkinen nauraa hymy huulillaan toimittajan edessä.

Suomalainen rallilegenda oli täysin henkisesti jo valmistautunut siihen, että mestaruus valuisi hänen sormiensa lävitse Sainzille keskeytyksen myötä, mutta kuin ihmeen kaupalla myös Sainz joutui keskeyttämään. Ja vielä vain 500 metriä ennen viimeisen erikoiskokeen maalia.

Ilahtunut Mäkinen kävelee puhelin korvallaan nopeasti hotellin aulaan ja huutaa uutisen muille paikallaolijoille. Mäkinen myös kääntää hänelle tutulla rallienglannilla tapahtuman sujuvasti englanniksi, jotta kansainvälisetkin toimittajat ymmärtävät tilanteen. Hetkessä salamavalot alkavat räpsyä ja uutta maailmanmestaria aletaan juhlia.

”Ei voi olla totta”, kuuluvat ensimmäiset epäuskoiset kommentit kuulijoiden suusta Mäkisen kerrottua tilanteesta, mutta niin se vain oli.

Juuri näin arvaamatonta voi olla ainoastaan ralli. Tuo hetki on jäänyt ikuisesti elämään suomalaiseen urheiluhistoriaan. Katso tilanne alla olevalta videolta!