MM-kisojen parhaan maalivahdin NHL-sopimus katkolla – Huikeat otteet herättävät kiinnostusta

Erinomaisesti MM-kisojen alkulohkonsa hoitanut Leijonien joukkue on kokonaisuutena pelannut kisoissa hyvin isoja maita vastaan, mutta yksi nimi nousee välittömästi yli muiden.

Ja ei, kyse ei ole Sebastian Ahosta, vaan ilmiömäisiä torjuntoja maalillaan Kanadaa ja USA:ta vastaan ottaneesta Harri Säteristä.

Harri Säteri sai kasteen NHL:ään kuluvan kauden aikana, kun suomalaisvahti kutsuttiin NHL-seura Florida Panthersin farmiseurasta isompiin kuvioihin yhdeksän ottelun ajaksi kauden aikana. Noissa matseissa Säterin torjuntaprosentti oli komeat 91% ja päästettyjen maalien keskiarvo 2.92.

Suurimman osan kaudesta AHL:n puolella pelannut vahti on kuitenkin nyt antanut MM-kisoissa sellaisia näyttöjä NHL-tähtiä kuhisevia Pohjois-Amerikan joukkueita vastaan, että miehen osakkeet ovat varmasti kovassa nousussa viimeistään tässä kohtaa.

Tilastojen valossa Säteri on maalivahtien ykkönen kisojen ajalta komealla 95,4 torjuntaprosentilla. Esimerkiksi pelkästään USA-ottelussa Säteri koppasi kiekon tilastojen mukaan huikeat 35 kertaa ja piti Suomen mukana kamppailussa sekä kuskin penkillä.

Päästettyjen maalien keskiarvokin on upeaa katseltavaa, sillä lukema on tällä hetkellä 1,25.

NHL-seurat kartalla

Tapparasta Pohjois-Amerikkaan harpannut Säteri pelasi kuluvan kauden Florida Panthersin organisaatiossa, mutta miehen sopimus NHL-seuran kanssa päättyy tähän kesään. Tämän jälkeen Säteristä tulee vapaa-agentti, joka saa itse etsiä uutta seuraansa – mikä ei varmasti tule olemaan vaikeaa, jos pelit MM-kisoissa jatkuvat samoin ottein.

AHL:ssä Säteri kuului jo koko kauden liigan parhaimpiin torjujoihin, mutta nähtävissä on kiinnostaako Säteriä enää farmiliigan tuulet. Näyttöjen puolesta mies olisi myös valmis ottamaan osakseen torjuntavastuuta NHL:ssä.

Mitä tekee Florida?

On hyvin todennäköistä, että Säterin nykyinen seura Florida Panthers tulee neuvottelemaan miehen kanssa jatkopahvin, sillä seuran maalivahtiosasto on kaikkea muuta kuin raudan luja tällä hetkellä. Roberto Luongo on nähnyt parempia päiviä ja James Reimerin edellinen kausi taas oli loukkaantumisten sävyttämä.

Vuoden mittaisen pahvin aiemmin allekirjoittaessaan Säteri kuitenkin tiesi olevansa kolmosvahti, nyt miehen näytöillä voisi olla tarjolla vähintäänkin kakkosvahdin paikka.

Kävipä miten tahansa, niin ainakin se on varmaa, että Säteri on onnistunut pelaamaan itsensä tämän kauden aikana kaikkien NHL-joukkueiden kartalle.

Säteri on alun perin San Jose Sharksin 4. kierroksen varaus vuodelta 2008. Hän edusti organisaatiota neljän vuoden ajan, mutta siirtyi KHL:ään, sillä vyölle ei kertynyt ainuttakaan NHL-ottelua ensimmäisellä kokeilulla.

Lue lisää:

Suomalaistähden dominointi ei ole jäänyt huomaamatta maailmalla: ”Osanotot uhreille”

Säteri oli loistava valinta Leijonien maalille. Laita peukkua, jos toivot näkeväsi miehen myös jatkoepeleissä ykköstorjujana! window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);