Hetki, jota Oilers-fanit eivät unohda: Risto Siltasen järkyttävän tulinen lämäri, joka tuhosi maaliverkon

Risto Siltanen oli yksi ensimmäisistä suomalaisista huippulupauksista, jotka löivät itsensä läpi kovassa Pohjois-Amerikan kiekkoliigassa, NHL:ssä.

Siltanen ja hänen aikalaisensa Pekka Rautakallio olivat nimiä, jotka viimein avasivat portit suomalaisille ja eurooppalaisillekin pelaajille NHL:n puolelle.

Lyhyt, mutta voimakas Siltanen tuli uransa aikana tunnetuksi varsinkin kovasta lämäristään.

Ilveksen kasvatti, Risto Siltanen, siirtyi ensimmäisen kerran Pohjois-Amerikkaan kiekkoilemaan kaudella 1978-1979, kun hän pelasi Edmonton Oilersin riveissä 20 ottelua seuran viimeisellä WHA-kaudella.

Siltanen oli varattu 10. kierroksella numerolla 173 samana kesänä.

Seuraavalle kaudelle joukkue liittyi NHL:ään ja Siltanen seurasi mukana. Seuraavat kolme kautta hän kuului joukkueen peruspilareihin ja teki kovaa tulosta myös pudotuspeleissä.

Parhaalla kaudellaan Edmontonissa, 1981-1982, Siltanen kirjautti runkosarjan 63 ottelussa tehot 15+48=63 ja jatkoi vielä pudotuspeleissä viidessä ottelussa takoen niissä kolme maalia syöttäen kaksi.

Juuri noista pudotuspeleistä Siltanen muistetaan hyvin, sillä ensimmäisellä kierroksella Oilersia vastaan luisteli Los Angeles Kings.

Sarjan kolmannessa osaottelussa tapahtui jotain, mikä on puhuttanut ihmisiä vielä tähänkin päivään saakka. Siltanen toi kiekon hyökkäysalueelle, josta hän jätti sen laitaan Huttylle, joka löi sen maalin taakse. Sieltä paikalle viiletti nuori ja taiturimainen Wayne Gretzky, joka onnistui kampeamaan kiekon itselleen Kings-puolustajan hallusta.

Gretzky toimi salaman nopeasti ja syötti kiekon siniviivalta kohti maalia luistelevalle Risto Siltaselle. Kovasta lämäristään tunnettu suomalainen ei epäröinyt, vaan pamautti kaikella voimallaan kiekon kohti maalia.

Jopa pelin selostajat sekosivat hetkeksi, sillä kiekko jatkoi matkaansa suoraan maaliverkon läpi. Peliä jopa jatkettiin hetken aikaa, mutta lopulta villit tuuletukset paljastivat, että kiekko oli maalissa.

Siltasen tulinen laukaus oli läpäissyt verkon ja maalia tarkasteltiin hetken aikaa videolta, kunnes se lopulta hyväksyttiin.

Voit katsoa videon tilanteesta tästä:

https://youtu.be/mCgratD71Xk

Oilersin lento pudotuspeleissä ei kestänyt pitkään, vaan joukkue taipui lopulta Kingsille voitoin 3-2.

Seuraavalla kaudella Siltanen myytiin Hartford Whalersiin, jota hän edusti neljän kauden ajan, kunnes mies kaupattiin jälleen. Siltasen viimeinen NHL-seura oli Quebec Nordiques, jonka riveissä hän pelasi kaksi kautta.

Tämä mies on todellinen legenda! Laita peukkua kunnioittaaksesi Siltasen huikeaa uraa! window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);