Shokkiyllätys Norjasta: Kaikkien aikojen menestynein talviurheilija ilmoitti lopettavansa uran tähän kauteen

Etelä-Korean talviolympialaisissa kaikkien aikojen menestyneimmäksi talviurheilijaksi noussut norjalainen Marit Björgen lopettaa kilpailu-uransa tähän kauteen, kertoo norjalainen NRK.

38-vuoden ikään maaliskuussa ehtinyt hiihtäjälegenda Marit Björgen ravisutti tänään hiihtomaailmaa kertomalla NRK:lle, että hän aikoo lopettaa aktiiviuransa tähän kauteen.

Enteet olivat toki jo ilmassa aiemmin, sillä Björgen kertoi ennen Pyeongchangin olympialaisia, että nämä olympialaiset jäisivät hänen uransa viimeisiksi. Uskomattomalla tavalla hiihtoympyröitä dominoinut Björgen debytoi kansainvälisillä laduilla vuonna 1999 ja nappasi ensimmäisen olympiamitalinsa Salt Lake Cityssä vuonna 2002.

Yhteensä Björgen on urallaan napannut kahdeksan olympiakultaa, neljä hopeaa sekä kolme pronssia. Palkintokaapissa komeilee myös 18 maailmanmestaruutta, viisi hopeaa sekä kolme pronssia. Vielä näiden lisäksi mainittavia suorituksia ovat yhteensä 114 maailmancupin osakilpailuvoittoa, 184 palkintosijaa sekä neljä maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa.

– Minä tiedän, ettei minulla ole enää tarvittavaa motivaatiota antaa täyttä 100 prosenttia tulevalle kaudelle, joten sen takia olen tehnyt päätöksen lopettamisesta, Björgen kertoi NRK:lle.

Björgenin lopetus on kova kolaus myös Norjan hiihtomaajoukkueelle, sillä pidetty mestari on ollut monien nuorten mentori sekä joukkueen yhteisäänin valittu kapteeni.

Esimerkiksi Björgenin kilpasisko Therese Johaug oli aiemmin ilmaissut halunsa päästä vielä kisaamaan tämän rinnalla, mutta näin ei käynyt. Johaug kertoi NRK:lle Björgenillä olleen valtava merkitys pelkästään hänenkin uralleen.

– Hän oli se, jota aina ihailin. Olisin halunnut, että hän jatkaisi vielä vuoden, mutta tuen hänen päätöstään 100 prosenttisesti. Hän on 38 ja voittanut jo kaiken mahdollisen, Johaug sanoo lehdelle.

Leppoisia eläkepäiviä hiihtolegendalle! Laita peukkua ja jaa tätä uutista kunnioittaaksesi hänen upeaa uraansa! window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);