Ruotsalaiset tulistuivat Norjan hiihtäjien astmalääkkeistä: ”Lähettää täysin vääriä signaaleja”

Norjan hiihtomaajoukkue on ollut kovan kritiikin keskellä johtuen sen hiihtäjien käyttämistä kyseenalaisista apukeinoista.

Kyse on samasta kohusta, joka on puhuttanut jo pitkin viime vuotta, kun kävi ilmi, että Norjan hiihtäjät ovat jo useiden vuosien ajan käyttäneet kisojen yhteydessä nebulisaattoria maan huoltorekassa.

Nebulisaattori on lääkesumutin, jota käytetään tavallisesti sairaanhoidossa astmapotilaiden hoidossa. Antidopinglautakunta ei ole todennut sen käytön olevan kiellettyä, mutta sitä pidetään hyvin kyseenalaisena eettisesti.

”Se lähettää täysin vääriä signaaleja”, sanoo ruotsin joukkueenjohtaja Per Andersson Sportexpressenille.

Jo viime vuonna Norjan hiihtomaajoukkue joutui kohun keskelle ja sen lääkärit saivat kovaa kritiikkiä nebulisaattoreiden käytöstä. Nykyiaikaisten astasumuttimien käyttö on tavallista sairaaloissa astmapotilaiden hoidossa, mutta Norjalaiset ovat käyttäneet sitä hiihtäjien palautumisen vauhdittamisessa.

Sumuttimella ruiskutetaan hengitysteihin astmalääkettä, joka taas avaa hengitysteitä auttaen niiden palautumista suoritusten jälkeen. Se myös parantaa hapenottokykyä.

Vaikka antidopinglautakunta onkin todennut, ettei nebulisaattorien käyttö sinällään ole kiellettyä, niin on Norjalaisten käyttännön todettu olevan eettisesti erittäin kyseenalaista huippu-urheilun parissa.

Tästä syystä monet muut hiihtomaat eivät ole lähteneet samalle linjalle norjalaisten kanssa – ja tulokset viime vuosilta kertovat kyllä selvää tulosta norjalaisten avuista.

”Tämä on päätös, jonka teimme viime vuonna ja aiomme yhä pysyä siinä”, Ruotsin joukkueen lääkäri Per Andersson totesi Sportexpressenille.

”Lähettää täysin vääriä signaaleja”

Maajoukkueen lääkärin mukaan kyse ei ole siitä, ettei nebulisaattorien käytölle ole löydetty mitään lääketieteellisiä etuja suoraan hiihtoa ajatellen, vaan siitä, että se on eettisesti erittäin harmaalla alueella olevaa toimintaa.

Norjan hiihtoliitto tilasi aiemmin vuonan 2017 selvityksen maansa hiihtäjien astmalääkkeiden käytöstä sen jälkeen, kun aihe jälleen nousi otsikoihin. Puoluueettomista tutkijoista koostuneen ryhmän raportin mukaan norjalaisten lääkintämalli on kuitenkin linjassa muiden maiden kanssa, vaikkakin juuri nyt mainittujen nebulisaattorien käyttöä pidettiin myös asiantuntijoiden mielestä erittäin kyseenalaisena toimintana.

”Tiedän kyllä, että sumuttimen käyttö on sallittua, eikä se ole urheilijalle haitallista, mutta meidän päätöksemme kohdalla kyse on siitä, että se on eettisesti väärin”, Andersson kertoo lehdelle.

Ruotsin maajoukkueen lääkärin mukaan Norjalaisten astmalääkkeiden käyttö lähettää myös täysin vääriä signaaleja nuorisolle.

”Se lähettää täysin vääriä signaaleja niille nuorille, jotka haaveilevat jonain päivänä voivansa menestyä hiihdossa”, hän linjaa.

Myös norjalaisten astmalääkkeiden käyttöön perehtynyt lautakunta esitti saman toteaman siitä, että terveiden urheilijoiden lääkkeiden käyttö ei anna oikeaa signaalia nuorille urheilijoille.

Norjan maajoukkueen lääkärien mukaan astmalääkkeiden käytön taustalla on ollut parhaan mahdollisen palautumisen ja levon saaminen urheilijoille. Heidän mukaansa nebulisaattorien avulla hiihtäjät ovat viimein kyenneet myös kisojen jälkeen nukkumaan kunnon yöunia.

”Haluamme tehdä kaikkemme, jotta voimme auttaa hiihtäjiämme ja heidän hengitysteitään palautumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän avulla hiihtäjämme ovat viimein pystyneet kisojen jälkeen nukkumaan kunnolla ilman, että heidän on täytynyt heräillä yskimään pitkin öitä”, norjalaislääkärit kertovat.

Tykkää Urheiluraamatusta, jos olet todellinen urheilufani! window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);