Kalle Palanderin lasku, jonka aikana koko Suomi haukkoi henkeään

Alppihiihtäjä Kalle Palander teki suomalaista urheiluhistoriaa vuonna 1999 Yhdysvalloissa voittaessaan ensimmäisenä suomalaisena pujottelun maailmanmestaruuden.

Kalle Palander on Suomen historian menestynein mies alppihiihtäjä, joka voitti maailmanmestaruuden lisäksi myös pujottelun maailmancupin kaudella 2002-2003.

Ensimmäiset maistiaiset miehen todellisista taidoista saatiin jo vuotta aiemmin Sestrieren MM-kisoissa, joissa Palander sijoittui 16. Naganossa vuonna 1998 hän sijoittui pujottelussa kuudenneksi, mikä oli tuohon mennessä paras suomalaissijoitus alppihiihtolajeissa olympialaisissa.

Mestaruuskaudellaan 21-vuotias Palander oli jo ehtinyt väläytellä nopeuttaan aiemmissa kisoissa, sijoittuen kahdesti kuudenneksi ja kerran seitsemänneksi.

Uskomattoman tiukka kamppailu

Vailin maailmanmestaruuskamppailusta tuli kuitenkin erittäin tiukka, eikä mies itsekään uskonut kirkkaimpaan mitaliin oman suorituksensa jälkeen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän oli sijoituksissa seitsemäntenä.

Palander ei tuolloin uskonut voivansa pystyä saamaan pronssia parempaa tulosta mitenkään, mutta historia todistaa miehen aavistuksen olleen täysin pielessä.

Laskettuaan toisen laskunsa maaliin Palander nousi varmasti podiumille, mutta luvassa oli vielä nopeimmat laskijat, joista etenkin Norjan Lasse Kjusin odotettiin pystyvän kovaan suoritukseen.

Kjusin ohitettua ensimmäinen väliaikapiste tämä oli Palanderia edellä ja mies ehti jo hyväksyä mielessään ripustavansa kaulaan seuraavaksi hopeaa.

– Ajattelin, että hopeaa tulee ja olin onnellinen siitä, Palander kertoi tuoreeltaan tuolloin.

Kjusin vauhti kuitenkin hidastui radan loppuosuudella ja lopulta hän hävisi Palanderin kärkiajalle 0,11 sekuntia, mikä tarkoitti sitä, että 21-vuotias Palander kruunaattiin pujottelun maailmanmestariksi.

Palander oli ainoa laskija, joka onnistui toisella radalla alittamaan 50 sekunnin ajan tuloksellaan 49,2 sekuntia.

Myöhemmin Palander jatkoi menestyksekästä uraansa hyvillä sijoituksilla suurpujottelun ja pujottelun maailmancupissa, mutta ei kuitenkaan onnistunut enää toistamaan voittoaan.

Osakilpailu voittoja miehelle kuitenkin kertyi vielä myöhemminkin, mutta loukkaantumisten saattelemana mies joutui lopettamaan uransa 2012.

Katso koko upea viimeinen kierros alla olevalta videolta ja jaa artikkelia eteenpäin, jotta muutkin saavat elää uudestaan tämän uskomattoman suomalaisen urheiluhetken!