Järkyttävä numero: Norja ottaa mukaansa olympialaisiin 6000 annosta astmalääkettä

Norjan hiihtomaajoukkueen toiminta astmalääkkeiden kanssa on nyt noussut täysin uudelle tasolle.

NRK:n tietojen mukaan Norjan olympiajoukkue ottaa mukaansa noin 6000 annosta astmalääkettä Pyeongchangin olympialaisiin.

– Ymmärrän, että tuo saattaa kuulostaa suurelta määrältä, toteaa Norjan joukkueen lääkäri Mona Kjeldsberg.

Kaksi vuotta sitten norjalainen hiihdon supertähti Martin Johnsrud Sundy joutui dopingtesteihin käytettyään liika astmalääkkeitä. Hän sai lopulta tuomioksi kolmen kuukauden kilpailukiellon.

Mutta se ei saanut Norjan hiihtojoukkuetta lopettamaan astmalääkkeiden käyttöä. Päin vastoin. Nyt heidän astmalääkkeiden käyttönsä on viety täysin uudelle tasolle.

Norjalainen sanomalehti NRK kertoi tänään, kuinka paljon astmalääkkeitä maan hiihtojoukkue on tuomassa mukanaan olympialaisiin. Ja määrä on hurja.

”Meidän pitää olla valmiita”

Norjalaiset aikovat tuoda mukanaan yhteensä 6000 annosta astmalääkkeitä Etelä-Koreaan. Se on 10 kertaa enemmän kuin esimerkiksi Suomen joukkue on pakannut mukaan. Suomella on matkassa 600 annosta astmalääkkeitä.

– Me pitäydymme tässä määrässä, sillä olemme tehneet laskutoimitukset sen perusteella, kuinka paljon lääkettä on tarvittu aiemmissa olympialaisissa, kertoo Mona Kjeldsberg NRK:lle.

– Meidän tulee olla valmiita huolehtimaan asioista, joita voi tapahtua kaikille 250 ihmiselle, joista olemme vastuussa olympialaisten ajan. Ja minun on painotettava, että suuri osa näistä lääkkeistä jää käyttämättä ja palaa mukanamme Norjaan.

Myös inhalaattoreita ja kohuttu hengityslaite

NRK kertoo myös, että norjalaiset ottavat mukaansa yhteensä 43 astmainhalaattoria. Tämäkin vertautuu heikosti Suomeen ja Ruotsiin, jotka ottavat mukaan vain 10 inhalaattoria.

Tämän lisäksi Norja ottaa mukaan kymmenen kohuttua nebulisaattoria, joiden käytöstä ja tarpeeasta urheilijoiden keskuudessa on ollut paljon puhetta viime aikoina.

Olympiakomiten mukaan on hyvin arveluttavaa, että terveet urheilijat tarvitsisivat tällaista lääkesumutinta.

Jaa tätä artikkelia, jos norjalaisten lääkehuolto kuulostaa sinunkin mielestäsi täysin järjettömältä! window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);