Suomalaislupaukselle kovaa kritiikkiä Pohjois-Amerikassa: Riittääkö vauhti koskaan NHL-jäille?

Puolustaja Ville Pokka lähti intoa puhkuen Pohjois-Amerikkaan kaudella 2014-2015. Taustalla oli kaksi vahvaa kautta Liigassa Kärppien paidassa sekä nuorten maailmanmestaruus.

Atlantin tuolla puolen kaikki näytti valoisalta vielä alkuun, mutta nyt suomalaispakki on löytänyt itsensä pahasta umpikujasta AHL:ssä.

Ville Pokka lähti intoa puhkuen Pohjois-Amerikkaan kaudeksi 2014-2015. New York Islanders oli aiemmin varannut nuorukaisen vuoden 2012 draftissa toisen kierroksen 34. pelaajana, mutta hänet kaupattiin Chicago Blackhawksiin vuonna 2014.

Tässä kohtaa kaikki vaikutti vielä todella hyvältä. Blackhawks oli moderni dynastia, jonka organisaatiossa nuoren puolustajan olisi loistava kasvaa ja lopulta nousta niihin kirkkaimpiin parrasvaloihin NHL:n puolella.

Pokka kiekkoili Blackhawksin farmiseura Rockford Icehogsin riveissä kolme ja puoli kautta, joista ensimmäiset kaksi sujuivat varsin lupaavissa merkein. Tehoja syntyi ja pienikokoinen pakki tuntui sopeutuvan hyvin pienemmän kaukalon peliin.

Toivottua kutsua ylös NHL:n puolelle ei kuitenkaan kuulunut, sillä Blackhawksilla oli riveissään todella kovat puolustajat, joilta pelipaikan vieminen olisi vaatinut vielä kovempia otteita.

Tällä kaudella kuultiin viimein ainakin Pokan osalta hyviä uutisia, kun Blackhawks kauppasi miehen Ottawa Senatorsiin. Kauppa oli kaikkien mielestä pelaajan kannalta loistava ratkaisu, sillä Senatorsin organisaatiossa suomalaislupaukselle varmasti osuisi nopeammin näytönpaikka myös NHL:n puolella.

Pokka lähetettiin kuitenkin myös Ottawassa suoraan sen farmiseura Benneville Senatorsin riveihin AHL:ään, jossa hän on nyt pelannut kuusi ottelua tehoin 0+2.

”En haluaisi luovuttaa hänen kohdallaan, mutta…”

Tunnetun The Athletic -lehden toimittaja Corey Pronman on kuitenkin nyt todennut, ettei nuorukaisen peli-ilme ole näyttänyt siltä, miltä NHL-pelaajilla pitäisi. Pronman on erikoistunut kirjoittamaan juttuja juuri nuorista lupauksista.

Pronman muistuttaa, että Pokkaa pidettiin aluksi erittäin lupaavana pelaajan alkuna, joka oli erittäin taitava kahden suunnan puolustaja. Myös suomalaispakin peliäly saa ylistystä.

Hän kuitenkin näkee nuorukaisen pelissä ongelmia, jotka ovat vaikeuttaneet myös hänen sopeutumistaan ja peliuraansa pelkästään AHL:n puolella – puhumattakaan siitä, että hän pelaisi NHL:ssä.

– Hänen ongelmansa ammattilaistasolla ovat olleet hänen pieni kokonsa ja se, ettei hän ole hyvä luistelija. Varsinkin tuo jälkimmäinen näistä tekee sen, että hän ei saa aikaan asioita edes AHL:n puolella.

– En haluaisi luovuttaa hänen kohdallaan vielä 100 prosenttisesti, mutta hänen täytyisi löytää jokin uusi keino saada lisää vauhtia, Pronman toteaa.

Pronmanin kritiikki on kovaa, mutta siinä on varmasti perää, sillä Pokkaa ei vielä NHL-jäillä ole kertaakaan nähty. Nyt suomalaislupauksella alkaa olla edessään viimeinen mahdollisuus näyttää, että hänestä todella on NHL-pelaajaksi.

Laita peukkua, jos sinä uskot, että Ville Pokka pystyy vielä murtautumaan sisään NHL:ään! window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);