IHANAA LEIJONAT! Suomelle MM-kultaa trillerissä – Sakari Manninen hiljensi Kanadan jatkoajalla

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue voitti sunnuntaina Tampereella pelatussa finaalissa jääkiekon maailmanmestaruuden.

Leijonat kaatoi finaalissa Kanadan lopulta jatkoajalla lukemin 4-3.

Leijonat onnistui viimein rikkomaan Suomen kotikisoja aiemmin vaivanneen kirouksen, jossa joukkue on aina ennen jäänyt ilman mitaleja. Sunnuntain finaalissa Leijonat saivat vastaansa aina vaarallisen NHL-miesten tähdittämän Kanadan.

Ottelun ensimmäinen erä oli Kanadan hallintaa, mutta erätauolle mentiin vielä 0-0 lukemissa. Toisessa erässä alkoi sitten tapahtua, kun Kanada pääsi ylivoimalle ja Dylan Cozens tykitti kanukit 0-1 johtoon.

Cozensin veto löysi tiensä Olkinuoran selän taakse toisessa erässä. Kuva: All Over Press

Suomi sai toisen erän aikana lukuisia hyviä paikkoja, mutta viimeiseen erään lähdettiin kuitenkin Kanadan yhä johtaessa ottelua yhdellä maalilla.

Kanadan rikkeet kostautuivat

Kolmannessa erässä Leijonat sai heti alkuun hyvän mahdollisuuden ylivoimalla ja vielä hetkeä ennen sen päättymistä Kanada otti toisen jäähyyn antaen Suomelle mahdolliseen viidellä kolmea vastaan.

Armottomasta myllytyksestä huolimatta Kanadan aggressiivinen alivoima puri hyvin alkuun. Suomi sai vielä kolmannen ylivoiman hetkeä myöhemmin, joka antoi toisen mahdollisuuden pelata yli 30 sekuntia viidellä kolmea vastaan ylivoimaa.

Mikael Granlund räjäytti hallin

Ylivoimaa oli ehditty pelata vain muutama sekunti kun Mikael Granlund pääsi lyömään päädystä kimmonneen kiekon suoraan tyhjään maaliin Kanadan maalivahdin selän taakse tasoittaen pelin 1-1:een.

Mikael Granlund tasoitti pelin ensin 1-1:een ja löi sen jälkeen vielä Leijonille 2-1 johtomaalin. Kuva: All Over Press

Samassa tilanteessa loistavat kisat pelannut Kanadan maalivahti Chris Driedger loukkasi itsensä ja joutui jättämään pelin. Maalille hänen tilalleen luisteli Matt Tomkins.

Leijonat pääsi jatkamaan peliä vielä tilanteen jälkeen ylivoimalla ja hieman alle kaksi minuuttia tasoitusmaalin jälkeen Granlund sai jälleen kiekon hyökkäysalueella ja niittasi huiman kudin suoraan yläkulmaan vieden Leijonat 2-1 johtoon.

Armia lisäsi johtoa

Maalien jälkeen pelin ilme muuttui täysin ja Suomi otti selvästi kuskin paikan ottelussa, vaikkakin myös Kanadalle siunaantui vielä muutama hyvä paikka.

Kun ottelua oli jäljellä reilut viisi minuuttia Joel Armia sai aloituksesta kiekon ja sivalsi sen tarkalla sijoituksella maalin perukoille vieden Leijonat jo 3-1 johtoon.

Dramaattinen päätöserä

Ottelun lopulla Kanada otti maalivahdin pois ja onnistui lisäpelaajan turvin kaventamaan pelin tilanteeseen 3-2, kun ottelua oli jäljellä reilut 2 minuuttia.

Valmentajan haaston myötä tilanne kuitenkin katsottiin uudestaan nauhalta. Josh Anderson jyräsi tilanteessa Juho Lammikon tylysti nurin ja samalla myös Suomen maali heilahti pois paikaltaan hetkellisesti.

Tuomarit kuitenkin hyväksyivät osuman, joka toi Kanadan vielä maalin päähän Leijonista ottelun lopulla. Maalin jälkeen Kanada jatkoi painostusta ilman maalivahtia ja vain hetkeä myöhemmin se kavensi ottelun 3-3:een.

Varsinainen peliaika päättyi tasalukemiin.

Mestaruus ratkaistiin jatkoajalla

Finaali ratkaistiin lopulta jatkoajalla, jossa pelattiin kolmella kolmea vastaan. Sama tapa tuli tutuksi jo vuoden 2021 MM-kisoista.

Erän ensimmäiset minuutit olivat tasaista vääntöä päästä toiseen ja molemmat joukkueet saivat aikaan vaarallisia paikkoja. Lindellille tarjottiin todellista sankarin viittaa, kun hän pääsi karkaamaan läpiajoon yksin, mutta veto ei kuitenkaan löytänyt tietään maalia kohti.

Suomen painostus jatkui erässä ja lopulta Kanadan kapteeni Thomas Chabot joutui rikkomaan ja lähti istumaan koukkaamisesta kahden minuutin jäähyytä.

Lopulta ylivoimalla Sakari Manninen iski Leijonat maailmanmestaruuteen Granlundin upeasta syötöstä!

IHANAA LEIJONAT, IHANAA! Aivan mieletön suoritus kotikisoissa! Peukut pystyyn ja liput liehumaan!